IKARIE.net3...2...1Books.czBooks.netCinemascopeTechnologieTexty + cenyIkarioTKMýty

1998/3 Pff...

Tak vás tady letos poprvé vítáme. Možná, že vy už tady nejste poprvé, nicméně tohle je orvní letoční přízpěvek v této rubrice, takže tak. Pokud vám nevypadá titulek toho pokračování tak třeskutě vtipný jako mně, berte jej prosím laskavě jako parafrázi předchozího nadpisu, tentokrát s méně negativním významem. Znamaná totiž v podstatě přivítání v novém roce.

Protože nevím, co inteligentního nebo přinejmenším veselého bych sem měl napsat, zůstanu pro tentokrát v poněkud neurčitější rovině. Ostatně -- letos se zatím ještě nestalo nic tak světoborného, aby se o tom mělo psát. Snad jen tři filmové premiéry (Spawn, jehož zhodnocení byste se měli dočkat s mírným zpožděním v dohledné době, 4. díl Vetřelce a Hvězdná pěchota). Na knižním trhu se po předvánočním šílenství rozhostil relativní klid před další bouří, jak to tak v knižním světě chodívá.

Zapomětlivcům a všem, kteří dělají všechno až na poslední chvíli, tímto opětovně lehce připomínám uzávěrky dvou literárních soutěží (CKČ a Ikaros), které jsou shodně načasovány na 31. ledna. Na přelomu ledna a února také proběhne v Praze-Dejvicích 2. ročník Pragoconu (více viz kalendář). No, to by snad už bylo všechno, co jsem vám měl připomenout. Snad jsem na nic nezapomněl.

Možná by nebylo od věci upozornit vás na možnost vyhledávání ve všech textech zveřejněných v rámci IKARIE.net. Tato funkce se tu sice potlouká už nějaký ten pátek, ale už je tak dávno, co jsem o tom psal, že neuškodí malá rekapitulace.
Na výše zmíněné stránce se vám promítne malý formulářík, do kterého můžete zapsat jedno nebo několik slov (nebo jen jejich částí), po kterých pátráte. Vzhledem k tomu, že všechny dokumenty na tomto serveru jsou uloženy s kódováním českých znaků ve formátu pro Windows, měli byste na tuto okolnost brát zřetel při zadávání požadavků.
V položce "Rubrika" si můžete zvolit buď jednu konkrétní oblast nebo prostě ponechat vyhledávacímu programu zcela volné pole působnosti.
"Logický vztah slov" přijde vhod pouze v případě, že jste v prvním políčku zadali více slov oddělených mezerami. Volbou vztahu "A" si vyžádáte pátrání po současném výskytu všech hledaných slov, "NEBO" pátra po výskytu jednoho nebo více uvedených zlov.
"Limit nalezených odkazů" stanovuje nejvyšší možný počet vypsaných odkazů v rámci jednoho vyhledávání.
A konečně poslední dvě zaškrtávátka. Ta snad mluví sama za sebe, takže by bylo zbytečné dále se zde o nich šířit.

A to už je vlastně pro tuto chvíli všechno. Přeji vám za celou redakci to, co byste přáli vy nám.

Jiří T. Pelech